Η αγορά του κρασιού ανθεί. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κρασιού αποτιμάται στα 304 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φτάσει τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022, επεκτείνοντας με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,4%.
Στην αγορά του κρασιού κυριαρχούν χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και καταναλωτές κρασιού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου εμπορίου κρασιού και αντιπροσωπεύει το 63% της παγκόσμιας παραγωγής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο μικροί και μεγάλοι οινοπαραγωγοί και οι πιο διάσημες μάρκες παγκοσμίως (περίπου το 84%) είναι γαλλικές.
Ωστόσο, η ηγετική θέση της Ευρώπης απειλείται. Οι εξαγωγές αναμένεται να αποδυναμωθούν τα επόμενα χρόνια λόγω των ανταγωνιστικών τιμών από τις αγορές του Νέου Κόσμου. Τα τελευταία 16 χρόνια, το μερίδιο των εξαγωγών κρασιού του Νέου Κόσμου έχει αυξηθεί κατά 370%. Οι αμπελώνες σε αυτές τις χώρες ανήκουν σε πολύ λιγότερους ιδιοκτήτες γης και το μέσο μέγεθος αμπελώνα είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ευρώπης, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας.
Σε τέτοιες κλίμακες, η υποστήριξη πεδίου και η εξυπηρέτηση λύσεων εγγύς και τηλεανίχνευσης Precision Αμπελουργίας (PV) κατανέμονται σε εκατοντάδες εκτάρια, ώστε να αποδεικνύεται η οικονομική τους βιωσιμότητα. Αλλά για τον τυπικό ευρωπαϊκό αμπελώνα του 2 έως 20 εκτάρια αυτά τα κόστη είναι πολύ μεγάλα για να παράγουν ουσιαστική απόδοση επένδυσης (ROI).
Ο αριθμός των μικρών ιδιοκτητών αμπελώνων (2 έως 20 εκτάρια) που σήμερα δεν χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά εργαλεία υπερβαίνει τις 170.000 και η γη τους αντιπροσωπεύει το 48,63% της συνολικής έκτασης αμπελώνων που είναι αφιερωμένη σε κρασιά ποιότητας (ΠΓΕ), δηλαδή τα εκπληκτικά 904.000 εκτάρια.
Το τμήμα της αγοράς-στόχου μας είναι επομένως σαφώς καθορισμένο. Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε αυτούς τους 180.000 αμπελουργούς σε όλη την Ευρώπη.