Pesticides

 

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το κρασί περιέχει απλώς σταφύλια. Μέγα λάθος ή εν πάση περιπτώσει όχι απόλυτα σωστό. Ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να περιέχει από τα λεγόμενα θειώδη (φυσικά ή πρόσθετα, λειτουργούν ως αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά) μέχρι και ισχυρότερα χημικά κι αν τα πρώτα δεν αποτελούν πρόβλημα (ακόμα και τα πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά ενδέχεται να περιλαμβάνουν έως και 70 τέτοιες ουσίες), δεν ισχύει το ίδιο και με τα δεύτερα.

Τα παρασιτοκτόνα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οινοποιία. Έρευνα του Δικτύου Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα (PAN) το 2008, εντόπισε κατά μέσο όρο τέσσερα διαφορετικά παρασιτοκτόνα σε κάθε μπουκάλι κρασιού ευρωπαϊκής προέλευσης που εξέτασε με τα 16 εξ αυτών να περιλαμβάνουν ενδοκρινικούς διαταράκτες, καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους ουσίες.

Τα σταφύλια θεωρούνται ως τα πλέον μολυσμένα λόγω παρασιτοκτόνων φρούτα που πωλούνται τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με μελέτη της Συμμαχίας Βιολογικών Οινοποιείων, το 2010 στην Καλιφόρνια χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 11.000.000 τόνοι παρασιτοκτόνων σε καλλιέργειες οινοποιήσιμων σταφυλιών ξεπερνώντας εκείνες των καλλιεργειών ντομάτας, αμυγδάλου, φραουλών και επιτραπέζιων σταφυλιών.

Στη δε Ευρωπαϊκή Ένωση, το 57% των καλλιεργήσιμων σταφυλιών περιέχει τουλάχιστον ένα είδος παρασιτοκτόνου ενώ η περιεκτικότητα του 5% ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια. Σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε 176 δείγματα ποικιλιών σταφυλιών η Χημική και Κτηνιατρική Υπηρεσία Επιθεωρήσεων της Στουτγάρδης (CVUA), το 95% περιείχε υπολείμματα παρασιτοκτόνων.

Η εφαρμογή των ουσιών αυτών γίνεται σε διάφορες φάσεις της ωρίμανσης των σταφυλιών και μολονότι ένα σημαντικό ποσοστό τους διαλύεται πριν τον τρύγο, καθ’ όπως φαίνεται αυτό δεν είναι αρκετό. Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται προσπάθεια περιορισμού της χρήσης των παρασιτοκτόνων καθώς οι οινοπαραγωγοί έχουν αντιληφθεί πλέον τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην ποιότητα του χώματος, την παραγωγικότητα του εδάφους και τη βιοποικιλότητα. Πολλοί είναι εκείνοι που περιορίζουν χρόνο με τον χρόνο τη χρήση τους ενώ κάποια οινοποιεία έχοντας εναρμονιστεί πλήρως με τη σχετική νομοθεσία, έχουν σταματήσει την εφαρμογή τους εντελώς.

Τη λύση στο πρόβλημα της χρήσης παρασιτοκτόνων έρχεται να δώσει το Oenolytics. Προσεγγίζοντας ολιστικά και με απόλυτη ακρίβεια τον τομέα της αμπελουργίας, προσφέρει διπλή χαρτογράφηση (εγγύς και με  υπερφασματική απεικόνιση μέσω μη επανδρωμένων αέριων οχημάτων UAV), έχοντας μάλιστα αναπτυχθεί με γνώμονα τις ανάγκες των μικρών αμπελώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.